Projektin taustaa
Hankimme asunnon Espoosta vuonna 1982 valmistuneesta kerrostalosta. Viidennen kerroksen kaksion yläpuolella on rakennuksen vesikatto. Yläpuolella olevan yksiön terassi on vesikatolla. Tiesimme asuntoa ostaessamme, että rakennuksen katto oli vuotanut lukuisia kertoja. Lopulta rakennusvirheistä aiheutuneet vuotokohdat löytyivät ja korjattiin muutama vuosi ennen hankintaa.
Tämäkin asunto oli saanut osansa katon vuodosta. Asunnossa oli tehty pintaremontti ennen myyntiä. Muuten asunto oli yhtiön alkuperäistä perustasoa. Vuotojen jäljet oli korjattu päälle maalaamalla. Kylpyhuone oli remontin tarpeessa ja huoneiston muovimatot olivat elinkaarensa lopulla.
Kaupat tehtiin asunnosta keväällä 2014. Huoneiston ilmassa oli poikkeava haju, joka tuntui voimakkaana kylpyhuoneen viereisessä vaatehuoneessa. Arvelimme sen olevan asumisen jäämiä.
Asunto oli ollut ennen kauppaa vuosia suurimman osan ajasta tyhjillään ja vuodot olivat kuivuneet. Naapuri kertoi, että vuosia sitten kattovuodon jälkeen oli korjailtu eteisen seinän vaurioituneita tasoitteita ja vettä oli päässyt kerääntymään lattialle asti. Ounastelimme silloin, että tästä tulee isompi projekti.
Suunnitelmissa oli kunnostaa kylpyhuone niin, että lisäämme koolauksia vaatehuoneen puoleiselle seinälle, jotta kylpyhuoneen laatoitukselle saadaan jämäkämpi alusta. Muut seinät tuntuivat riitttävän tukeville. Koolausten lisääminen oli tarkoitus tehdä vaatehuoneen puolelta purkamalla sieltä kipsilevyt tieltä pois. Uusien levyjen paikalleen laittamiseksi tieltä piti myös purkaa vaatehuoneen olohuoneen puoleinen seinä pois.
Ihmettelimme ennen töiden aloitusta vaatehuoneen olohuoneen puoleisen seinän yläosassa maalin alta pilkottavaa länttiä. Kyseisen kipsilevyn irroituksen jälkeen seinän sisäosassa näkyi veden valumajälkiä ja kuivunutta hometta. Osa vedestä näkyi valuneen seinän sisällä myös alapuolella olevaan asuntoon. Vesi oli valunut sinne lattiassa seinän sisällä olevasta raosta. Paikassa on kiinteistön LVI -tekniikan pystykanaali ja lattian läpikulku oli tiivistämättä. Rako päättyi alapuolella olevan asunnon vaatehuoneen seinän yläosan peltikoolaukseen. Rako peitettiin valamalla se täyteen laastia
Vahinko osoittui myöhemmin ennakoitua laajemmaksi, koska kylpyhuoneenkin vesieristys oli pettänyt ja homehduttanut seinärakenteita myös keittiön puoleiselta seinäosalta. Olimme kuitenkin jo uusineet vaatehuoneen ja kylpyhuoneen välisen seinäosan ja hieman oviseinää liittääksemme sen oven kohdalta puhtaaksi olettamaamme seinän osaan. Väliseinälaattaseinää ei noin vain jatketakaan seinän päästä, vaan siihen on rakennettava riittävät tartunnat. Väliseinälaattoihin päädyimme, koska ne olivat helpompi saada viidenteen kerrokseen. Ne mahtuivat hissiin toisin kuin painavat märkätilalevyt. Lisäksi laattojen hinta ei merkittävästi poikennut märkätilalevyvaihtoehdosta. Toki tässä ei laskettu omalle työlle hintaa.
Huoneiston väliseinät ja pinnat menivät lopulta uusiksi tasoitteita myöten. Myös lattioiden pilaantuneita tasoitteita vaihdettiin kylpyhuoneen ympäriltä ja olohuoneesta ikkunaseinän viereltä. Jälkikäteen ajatellen olisi ollut viisasta vaihtaa kaikki lattiatasoitteet ja olohuoneesta myös naapurin yksiötä vasten olevan seinän tasoitteet. Se olisi helpottanut myöhempiä työvaiheita. Lattian osalta ohuempi tasoite olisi antanut enemmän käyntivaraa asunnon ulko-oven ja laminaatin välille. Seinien osalta maalipintaa oli vaikea saada samanlaiseksi uuden ja vanhan tasoitepinnan välilllä.
Lattioiden muovimatot ja niiden liimajäämät poistettiin. Liimat olivat paikoitelleen saippuoituneet ja tulos imeytynyt tasoitteeseen. Pahimmin saippuoituneet (ja ammoniakille haisevat) kohdat tasoitteista uusittiin. Rakennuksen valmistumisen aikaan käytettiin kaseiinipohjaisia tasoitteita ja ne muodostavat pidempiaikaisessa kosteusrasituksessa ammoniakkia. Todennäköisesti osa tasoitevaurioista on rakennusaikaista perua, kun muovimatot ovat kiireessä liimattu märän tasoitteen päälle. Tätä seikkaa indikoivat siellä täällä tasoitteessa olevat liimalastan urien painumajäljet..
Sovimme isännöitsijän kanssa, että korjaamme vauriot itse ja yhtiö maksaa työssä tarvittavat tarvikkeet. Korvattava osuus liittyi lähinnä kylpyhuoneen ja vaatehuoneen yhtiön vastuulle kuuluviin osiin. Perustaso on muuttunut rakennuksen alkuajoista niin, että perustasoon kuuluu laatoitettu kylpyhuone muovimaton ja tapetin sijaan.
Remontti kesti kaikkineen vajaat pari vuotta. Huoneiston sisäilmaongelman lähdettä yritettiin löytää, mutta selvää kohdetta ei löydetty. Kuitenkin ongelma saatiin painettua siedettävälle tasolle.
Tässä blogissa kerrotaan, kuinka paljastunut homevaurio korjattiin. Mutta ensin rakenteiden vaurioiden esittelyä.
WC: istuimen viereinen kylpyhuoneen oviseinä avattuna. Mustaa hometta ovipielessä. Valumajälkiä levyssä.
WC-istuimen viereinen kylpyhuoneen oviseinä katonrajasta avattuna. Näkymä eteisen puolelta. Kosteusjälkiä.
Kylpyhuoneen eteisen puoleisen oviseinän sisäosan kosteusvaurio. Tässä onkin kunnolla hometta.
Vaatehuoneen ja kylpyhuoneen välinen ovinurkka, sielläkin on mustaa hometta.
Lähikuva: Vaatehuoneen ja kylpyhuoneen välinen ovinurkka.
Kylpyhuoneen WC-istuimen puoleinen ovinurkka ennen sisäseinän poistoa. Näkymä keittiön sisäänkäynnin puolelta.
Lisäksi maton alla oleva tasoite oli kärsinyt.
Tässä kylpyhuoneen WC istuimen puoleinen ovinurkka sisäseinä poistettuna ja seinälevyn lattiapelti irroitettuna. Sivuun käännetyn muovimaton alla näkyy myös valumajälkeä.
Tapetin alta paljastunut kosteusvaurio
Kosteusvaurio vesiputkien läpiviennissä
WC -istuimen lattiaviemärin ja muovimaton välillä oleva rako on valuttanut vettä maton alle. Tässä kohtaa lattia vietti ovinurkkaan.
Lähikuva WC:n lattiaviemäristä. Viemärin yläreuna on ollut lattiamaton pinnan alapuolella. Putkiurakoitsija pyysi piikkaamaan betonin pois putken ympäriltä, jotta viemäri saadaan jatkettua.
Tässä kuvassa näkyy WC:n lattiaviemärin ympärys avattuna. Pesualtaan viemäri odottaa piikkausta. Sekin oli vuotanut muovimaton alle. Tässä kuvassa näkyy jo uutta kylpyhuoneen seinärunkoa. Runko on väliseinälaattaa ja sen onteloita on hyödynnetty putkituksessa. Putket kulkevat seinän sisällä suojaputkissa. Putkiasentajan kannalta ratkaisu oli pinta-asennusta helpompi, kun kiinnitysten vaiva jäi pois. Itselle homma teetti runsaammin työtä, mutta muurauskokemusta löytyy...
Tässä WC:n lattiaviemäriin on laitettu jatke. Se katkaistaan vesieristystyön yhteydessä oikean mittaiseksi. Vaalea osuus putken vasemmalla puolella piikattiin pois ja aukko täytettiin lattiamassalla.
Pesualtaan viemäri jatkettuna ja odottaa ympäristön puhdistuspiikkausta ja täyttövalua. Vanha lattiamaton osanen pidettiin viimeiseen asti paikallaan, jotta viemäriä pystyi turvallisesti käyttämään.
Keittiöseinän ulkonurkka, josta on poistettu kaappi. Piilossa kaapin takana oli 3 - 5 cm leveä rako lattiasta kattoon ulkoseinän eristetilaan saakka. Sen peittämiseen kului puoli säkillistä S30 sementtilaastia. Katon rajassa oleva rako peitettiin samalla. Ikkunaseinää lukuunottamatta keittiön seinän tasoitteet on kuorittu pois.
Lähikuva nurkan yläosasta.
![]() |
Edellisen kuvan oikea ylänurkka. |
![]() | |
Vasen alanurkka. Vesi on lillunut täälläkin. |
![]() | |
Ja tässä oikea alanurkka. Kuvissa näkyvät uretaanipatit toimivat seinän jäykisteinä. |
Korjaaminen
Esittelyosassa näkyikin osa tehdyistä korjauksista. Kylpyhuoneeseen rajautuu huoneiston keittiö, eteinen ja vaatehuone. Keittiön osalta se tarkoitti, että tiskipöytä ja yläkaapit oli purettava tieltä pois.Kun kosteusvaurioita oli muuallakin väliseinissä, niin huoneiston pinnat,väliseinät ja kiintokalusteet menivät uusiksi. Osa vaurioista on todennäköisesti saanut alkunsa jo rakennusvaiheessa. Näin on käynyt lattian tasoitteille muovimattojen alla. Muovimattojen liima on reagoinut kostean tasoitteen kanssa ja näkyy kuvissa tummina läikkinä tasoitteessa. Terveistä alueista mattoliima irtoaa tasoitteista täydellisesti tapettiveitsellä, mutta ei sieltä, jossa liima on reagoinut tasoitteen kanssa.
Alunperin ajatuksena oli kunnostaa vain kylpyhuone ja laittaa lattioihin laminaatit ja vaihtaa ovet.
Suunitelmat menivät pari kertaa uusiksi. Ensimmäinen kerran, kun todettiin kattovuodosta aiheutunut kosteus vaurio vaatehuoneen seinissä ja väliseinässä kylpyhuoneen kanssa. Toisen kerran, kun nämä oli korjattu ja paljastui lisää hometta myös kylpyhuoneen seinien sisältä myös keittiöön rajautuvalta puolelta. Nämä ja muut paljastuneet seikat johtivat huoneiston kokonaisremonttiin.
Suurin osa remontista tehtiin itse. Kylpyhuoneen vesieristyksen, laatoituksen ja putkityöt hoitivat yhtiön tilaamat urakoitsijat. Huoneiston vanhat putket korvattiin PEX -putkilla, joiden suojaputket kulkivat piilossa seinien sisällä. Jakotukit sijoitettiin kylpyhuoneen kattoon, kuten myös lämpimän käyttöveden kulutusmittari. Suihkun alle ei jäänyt enää putkien läpivientejä. On mahdollista, että yhtiön tulevassa käyttövesiremontissa uudet putket vedetään huoneistoon katossa porraskäytävästä. Vaihto näihin putkiin onnistuu jopa niin, ettei muutos näy kylpyhuoneessa, varsinkin jos putket saa vedettyä kattopaneelien päällä. Omasta vinkkelistä katsoen nykyisessäkin käyttövesilinjassa putket on helppo uusia.
Kylpyhuoneen korjaus
Kuten aiemmin mainittiin, päätimme uusia kylpyhuoneen seinät väliseinälaattoja käyttäen. Näissä on valmiina ontelot vesi- ja sähköjohtojen asennusta varten. Laatat liitetään toisiinsa ohutlaastilla. Raudoitusta ei juuri tarvita. Lähinnä sitä laitettiin ovipielen täyttövaluihin. Seinät pinnoitettiin Weberin MT -laastilla, johon upotettiin lasikuitukangas vahvistamaan rakennetta. Seinien yläosaan jätettiin parin sentin rako, joka täytettiin uretaanivaahdolla.Hankalimmat paikat kylpyhuoneen seinien teossa liittyivät oven yläpuoleen, johon tuli kakkosyllätyksen takia rakenteen jatkopaikka. Toinen paikka oli suihkuseinän kohdalla. Seinän takana oli putkikanaali ja seinää en uskaltanut laittaa kanaaliin suoraan kiinni vaan väliin tuli laakerikerroksena toimiva palovilla. Laattoja joutui myös hieman ohentamaan. Se oli melkoista nyhellystä. Seinä lujitettiin tältä kohtaa onteloiden valutäytöllä. Kylpyhuoneen ulkoseinät tasoitettiin Weberin LR+ pintasoitteella. Sisäseiniin ja lattiaan tuli Kiillon vesieriste laatoituksen alle. Lattian kaato kaivon kohdalla oli liian jyrkkä 10 cm x 10 cm laatoille ja loivennus toteutettiin korottamalla valulla lattiakaivon ympäristöä ja lisäämällä kaivoon korotuspala. Vaihtoehtoisesti loivennus voitaisiin tehdä ohentamalla lattiaa laajemmalti ympäristöstä. Rajoittavana tekijänä on lattian alla kulkeva pesukoneen viemäriputki, joka olisi pitänyt siirtää toiseen paikkaan. Tätä en halunnut tehdä. Käytännössä suihkun vesi ohjautuu silti tyydyttävästi lattiakaivoon.
Vanha käyttövesipatteri korvattiin putkipatterilla. Nykymääräysten mukaan patteri ei saa olla käyttäjän suljettavissa ja lisäksi sen teho on rajoitettu. Arvelen sulkurajoituksella estettävän verkossa haalean veden pesäkkeitä, joissa legionellatautia aiheuttava bakteeri pääsee lisääntymään.
Yhden suosituksen mukaan kylpyhuoneen lämpötilan pitäisi olla noin 25 astetta. Tein karkean laskelman, jossa huomioin lämpövirran seinien läpi, muun huoneiston lämpötilan ja kylpyhuoneen poistoventtiilin ilmavirran. Tulos oli noin 170 W. Koska kiertovesiputket ovat kylpyhuoneen katossa ja seinässä lämmittämässä tilaa, niin valitsin 130 W patterin, joka riittää tavoitelämmön ylläpitoon. Myöhemmin havaittiin, että lämpötilaa pystyy vielä haluttaessa laskemaan peittämällä patteri kylpypyyhkeellä.
Kylpyhuoneen katossa kulkee yläkerran asunnon viemäriputki. Katto päätettiin paneloida ja sen taakse saatiin piiloon putket, jakotukit, vesimittari ja sähköjohdot. Kattoon tuli neljä 8 Watin 4000k ledipaneelia yleisvaloksi. Lisäksi peilikaapissa on omat valonsa.
Peilikaappi samoin kuin pesuallas kaappeineen on Ikean tuotteita. Suihkuseinä on pakollinen varuste, jotta saadaan sähköasennusmääräysten vaatima etäisyys peilikaapin pistorasiasta suihkukalusteeseen.
Kuvia kylpyhuoneen kasaamisesta:
![]() |
Suihkunurkkauksen kasaus meneillään |
![]() |
Jigillä oli käyttöä |
![]() |
Suihkun hanakulmien paikalleenmuuraus. Muurausta varten tein jigin jolla sain lukittua hanakulmat oikeaan asentoon. |
![]() |
Suihkunurkkaus kasattu ja hanakulmat muurattuna paikalleen |
![]() |
Vedeneristys suoritettu |
![]() | |
Vedeneristystä kuivataan |
![]() |
Laatoituksen jälkeen täytin hanakulmien ja muiden läpivientien ympärykset silikonilla. |
![]() |
Tässä kuvassa on katon koolaukset ja ledipaneelien testiasennus. Viemäriputkessa roikkuu työvalaisin. Vesiputket odottavat vielä asentajan käyntiä |
![]() |
Putkiasentaja on käynyt ja putket ovat kytkettynä. Ledipaneelit ovat paikallaan. |
![]() |
Putkipatteri paikallaan. |
![]() |
Panelointi valmiina. vesimittarin ympärillä oleva panelointi on helposti irroitettavissa. |
![]() |
Yleiskuva - korvataan lopullisella yleiskuvalla. |
![]() |
Yleisnäkymä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti